Activitati cu ocazia Centenarului

Arhiva » Arhiva 2019-2020 » Activitati cu ocazia Centenarului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program ÔÇô 28 noiembrie 2018

 

               1. IMNUL NA╚ÜIONAL

               Ziua de 1 Decembrie 1918 este, f─âr─â ├«ndoial─â, cea mai important─â zi a istoriei rom├ónilor, care din acel moment a ├«nceput s─â fie istoria Rom├óniei, a unei singure na╚Ťiuni, a unui singur popor. Visat─â de veacuri ╚Öi preg─âtit─â mai bine de jum─âtate de secol, Marea Unire marcheaz─â ├«nceputul unei istorii comune a tututor provinciilor rom├óne╚Öti, chiar dac─â doar pentru 32 de ani. Dup─â Revolu╚Ťia din 1989, aceast─â zi ├«╚Öi dubleaz─â semnifica╚Ťia, devenind si Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei, ca o confirmare, peste decenii, a importan╚Ťei cu care rom├ónii au privit acest moment glorios ╚Öi ├«n─âl╚Ť─âtor, dar ╚Öi ca o dovad─â c─â ducem mai departe visul re├«ntregirii. Acum, la Centenar, suntem datori s─â ne ├«ntoarcem cu recuno╚Ötin╚Ť─â spre trecut ╚Öi s─â retr─âim emo╚Ťia ╚Öi entuziasmul celei mai luminoase clipe din istoria noastr─â na╚Ťional─â.

               2. Cunoscutul grup "Ecou", coordonat de dl. profesor Cornel Ple╚Öu, ne va introduce in atmosfera de s─ârb─âtoare, interpret├ónd c├óteva melodii care dovedesc felul ├«n care rom├ónii ╚Ötiu s─â-╚Öi cinsteasc─â ├«nainta╚Öii.

               3. Despre contextul care a favorizat ├«nf─âptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, dar ╚Öi despre etapele premerg─âtoare ei, ne vor vorbi ├«n continuare domnii profesori Ti╚Ťa Chiru ╚Öi Cristi Gr─âjdeanu, precum ╚Öi elevii Adrian Carp ╚Öi Cristian Chiro╚Öc─â.

               4. S─â nu uit─âm c─â ├«n drumul spre Marea Unire de la 1918, un moment foarte important l-a constituit Unirea Principatelor de la 1859, datorat─â numirii ca unic domnitor pentru Moldova ╚Öi ╚Üara Rom├óneasc─â a lui Alexandru Ioan Cuza. Elevii clasei a VII-a re├«nvie printr-o scenet─â atmosfera care a precedat marele eveniment, aducandu-i ├«n aten╚Ťia noastr─â pe Mo╚Ö Ion Roat─â, Mihail Kog─âlniceanu ╚Öi Cuza-Vod─â.

               5. Av├ónd con╚Ötiin╚Ťa datoriei fa╚Ť─â de ╚Ťara lor, numeroase personalit─â╚Ťi culturale ale acelei perioade au contribuit prin mijloacele de care au dispus, ├«ndeosebi  prin for╚Ťa cuv├óntului, dar mul╚Ťi chiar prin implicarea efectiv─â ├«n diferite actiuni, la s─âv├ór╚Öirea idealului na╚Ťional. Printre ei, poetul basarabean Alexe Mateevici pe care ├«l vor evoca ├«n momentele urm─âtoare elevii clasei a X-a ╚Öi, coordona╚Ťi de doamna profesoar─â Lucy ╚śtef─âni╚Ť─â.

               6. Leg─âtura scriitorilor rom├óni ai acelei perioade cu contextul Unirii va fi prezentat─â ├«n continuare ╚Öi de Maria Lorena Postolache.

               7. R─âzvan Lupa╚Öcu, elev ├«n clasa a V-a, va interpreta la vioar─â melodia Ca la Oa╚Ö, acompaniat de doamna profesoar─â Emilia Mocanu.

               8. Revin pe scen─â inimo╚Öii elevi de la clasa a VII-a cu melodia Rom├ónie, Rom├ónie.

               9. Urmeaz─â un colaj de c├óntece populare cu tematic─â patriotic─â, binecunoscute de noi to╚Ťi, dar interpretate ast─âzi de elevii no╚Ötri: Elena Zota, S├ónziana Nicolau ╚Öi Fabian Mereu╚Ť─â.

            10. ┼×i pentru c─â activitatea de ast─âzi este ├«nchinat─â ┼ú─ârii, nu putea lipsi din aceast─â c─âl─âtorie ├«n timp imaginea uneia dintre personalit─â┼úile culturale care a vibrat pentru ┼úar─â. Este vorba despre Mihai Eminescu. De aceea, vom aduce ├«n aten┼úia dv. poezia Doina care este una dintre cele mai puternice expresii ale rom├ónismului, unde Eminescu traseaz─â o grani┼ú─â ideal─â a Rom├óniei, a┼ča cum se p─âstreaz─â ├«n memoria sa afectiv─â. De asemenea, Doina vorbe┼čte despre dramele tr─âite de rom├óni de-a lungul secolelor din cauza ocupan┼úilor sau a str─âinilor care s-au infiltrat ├«n societatea rom├óneasc─â ┼či care nu au renun┼úat la solidaritatea lor etnic─â.

Momentul artistic, care va ├«ncheia ┼či activitatea de ast─âzi, va fi sus┼úinut de un grup de profesori de la catedra de limba ┼či literatura rom├ón─â ┼či matematic─â. 

 
 
 

 

Facebook