Activitati cu ocazia Centenarului

Arhiva » Arhiva 2019-2020 » Activitati cu ocazia Centenarului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program – 28 noiembrie 2018

 

               1. IMNUL NAÈšIONAL

               Ziua de 1 Decembrie 1918 este, fără îndoială, cea mai importantă zi a istoriei românilor, care din acel moment a început să fie istoria României, a unei singure naÈ›iuni, a unui singur popor. Visată de veacuri È™i pregătită mai bine de jumătate de secol, Marea Unire marchează începutul unei istorii comune a tututor provinciilor româneÈ™ti, chiar dacă doar pentru 32 de ani. După RevoluÈ›ia din 1989, această zi își dublează semnificaÈ›ia, devenind si Ziua NaÈ›ională a României, ca o confirmare, peste decenii, a importanÈ›ei cu care românii au privit acest moment glorios È™i înălțător, dar È™i ca o dovadă că ducem mai departe visul reîntregirii. Acum, la Centenar, suntem datori să ne întoarcem cu recunoÈ™tință spre trecut È™i să retrăim emoÈ›ia È™i entuziasmul celei mai luminoase clipe din istoria noastră naÈ›ională.

               2. Cunoscutul grup "Ecou", coordonat de dl. profesor Cornel PleÈ™u, ne va introduce in atmosfera de sărbătoare, interpretând câteva melodii care dovedesc felul în care românii È™tiu să-È™i cinstească înaintaÈ™ii.

               3. Despre contextul care a favorizat înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, dar È™i despre etapele premergătoare ei, ne vor vorbi în continuare domnii profesori TiÈ›a Chiru È™i Cristi Grăjdeanu, precum È™i elevii Adrian Carp È™i Cristian ChiroÈ™că.

               4. Să nu uităm că în drumul spre Marea Unire de la 1918, un moment foarte important l-a constituit Unirea Principatelor de la 1859, datorată numirii ca unic domnitor pentru Moldova È™i Èšara Românească a lui Alexandru Ioan Cuza. Elevii clasei a VII-a reînvie printr-o scenetă atmosfera care a precedat marele eveniment, aducandu-i în atenÈ›ia noastră pe MoÈ™ Ion Roată, Mihail Kogălniceanu È™i Cuza-Vodă.

               5. Având conÈ™tiinÈ›a datoriei față de È›ara lor, numeroase personalități culturale ale acelei perioade au contribuit prin mijloacele de care au dispus, îndeosebi  prin forÈ›a cuvântului, dar mulÈ›i chiar prin implicarea efectivă în diferite actiuni, la săvârÈ™irea idealului naÈ›ional. Printre ei, poetul basarabean Alexe Mateevici pe care îl vor evoca în momentele următoare elevii clasei a X-a È™i, coordonaÈ›i de doamna profesoară Lucy Ștefăniță.

               6. Legătura scriitorilor români ai acelei perioade cu contextul Unirii va fi prezentată în continuare È™i de Maria Lorena Postolache.

               7. Răzvan LupaÈ™cu, elev în clasa a V-a, va interpreta la vioară melodia Ca la OaÈ™, acompaniat de doamna profesoară Emilia Mocanu.

               8. Revin pe scenă inimoÈ™ii elevi de la clasa a VII-a cu melodia Românie, Românie.

               9. Urmează un colaj de cântece populare cu tematică patriotică, binecunoscute de noi toÈ›i, dar interpretate astăzi de elevii noÈ™tri: Elena Zota, Sânziana Nicolau È™i Fabian Mereuță.

            10. Åži pentru că activitatea de astăzi este închinată ţării, nu putea lipsi din această călătorie în timp imaginea uneia dintre personalităţile culturale care a vibrat pentru Å£ară. Este vorba despre Mihai Eminescu. De aceea, vom aduce în atenÅ£ia dv. poezia Doina care este una dintre cele mai puternice expresii ale românismului, unde Eminescu trasează o graniţă ideală a României, aÅŸa cum se păstrează în memoria sa afectivă. De asemenea, Doina vorbeÅŸte despre dramele trăite de români de-a lungul secolelor din cauza ocupanÅ£ilor sau a străinilor care s-au infiltrat în societatea românească ÅŸi care nu au renunÅ£at la solidaritatea lor etnică.

Momentul artistic, care va încheia ÅŸi activitatea de astăzi, va fi susÅ£inut de un grup de profesori de la catedra de limba ÅŸi literatura română ÅŸi matematică. 

 
 
 

 

Facebook